Champagneeveryday.co.au - 8 Ratafia Champenois To Try Before You Die

Champagneeveryday.co.au – 8 Ratafia Champenois To Try Before You Die

- Australie

Champagneeveryday.com.au – by Lucy Edwards

https://www.champagneeveryday.com.au/post/8-ratafia-champenois-to-try-before-you-die (Original article)

8 Ratafia Champenois To Try Before You Die

Long seen as a remedy to stomach ailements, Ratafia Champenois is a traditional liqueur produced only in the Champagne region, and which rarely leave France. It is made from a blend of grape must (juice) and eau-de-vie (a type of brandy). It received official status as a Protected Geographical Indication (PGI) in 2015, and was registered as an AOP by the European Commission in 2019. Traditionally and now as part of it’s legislature, the grape must is sourced from the Champagne region, and the eau-de-vie is also distilled from grapes grown in the region.

Made from the three main champagne varieties, the must is taken essentially from the first 116 litres of juice extracted in a third and final press of 4,000 kilos of grapes, known as rebêche (Cuvee is the first 2050 litres, taille is the next 500 litres – both presses are the only juice allowed to make champagne).

This rebêche, considered a « by-product » of champagne is mostly taken off the hands of busy producers by distillers, but a select few keep the juice to make their own ratafia, fine or marc de champagne.

Total production of ratafia is limited to just 15 million bottles or 6% of the Champagne AOC.

This makes it quite rare and it seldom leaves the region. However if you are lucky enough to get your hands on a bottle it makes a wonderful digestif and a great complement to a champagne degustation dinner. It is surpisingly versatile and can pair with different cuisines from all over the world.

Here are a few examples which we recommend enjoying as an aperitif, or a digestif matched with cheese or desserts.

Dumangin – The World’s Finest Ratafia Champenois

After tasting a Single Malt Whisky « Tain L’Hermitage Finish » in a fine wine store next door to Harrods in 1994, Gilles set out to create the best ratafia of the region.

He now ages his Ratafias in second hand barrels for up to 16 years to give them a slight tannic finish which is part of his raging success. He now produces six different ratafias and a range of whiskies that have been aged in former ratafia barrels.

Gilles is a known as The Ratafia Specialist and has been awarded « World’s Finest Ratafia de Champagne » by Glass of Bubbly in 2020 with his single barrel release.

Grape Variety: Top secret
Alcohol Percentage: 18%
Number of bottles: approx 300
Price: POA

8 ratafia champenois à essayer avant de mourir

Longtemps considéré comme un remède aux maux d’estomac, le Ratafia Champenois est une liqueur traditionnelle produite uniquement en Champagne, et qui sort rarement de France. Il est fabriqué à partir d’un mélange de moût de raisin (jus) et d’eau-de-vie (un type de brandy). Il a reçu le statut officiel d’Indication Géographique Protégée (IGP) en 2015 et a été enregistré en tant qu’AOP par la Commission européenne en 2019. Traditionnellement et maintenant dans le cadre de sa législature, le moût de raisin provient de la région de Champagne, et l’eau -de-vie est également distillé à partir de raisins cultivés dans la région.

Issu des trois principaux cépages champenois, le moût est issu essentiellement des 116 premiers litres de jus extraits dans un troisième et dernier pressoir de 4 000 kilos de raisins, appelé rebêche (Cuvée correspond aux 2050 premiers litres, taille aux 500 litres suivants – les deux pressoirs sont les seuls jus autorisés à faire du champagne).

Cette rebêche, considérée comme un « sous-produit » du champagne, est majoritairement retirée des mains des producteurs pressés par les distillateurs, mais quelques privilégiés conservent le jus pour faire leur propre ratafia, fine ou marc de champagne.

La production totale de ratafia est limitée à seulement 15 millions de bouteilles soit 6% de l’AOC Champagne.

Cela le rend assez rare et il quitte rarement la région. Cependant, si vous avez la chance de mettre la main sur une bouteille, cela fait un merveilleux digestif et un excellent complément à un dîner de dégustation de champagne. Il est étonnamment polyvalent et peut se marier avec différentes cuisines du monde entier.

En voici quelques exemples que nous vous conseillons de déguster à l’apéritif, ou en digestif en accompagnement de fromages ou de desserts.