Meer Dan 200 Champagnes - Peter Doomen

Meer than 200 Champagne Adresjes

- Belgique

J DUMANGIN

Mij collega-ambassadeur Tim Hall heeft een bezoekje geregeld bij Gilles Dumangin, i.Chigny-les-Roses. We proeven, zoals dat hoort, eerst de vin clalr en zijn onder de indruk van de rijpe sappigheid ervan. Vin clair is normaliter ondrinkbaar, maar niet zo deze inot noir uit Chigny!

Gilles lacht breeduit: ‘De aciditeit zit op het niveau van citroensap! Jullie smaak is helemaal naar champagne gezet!’ Hij heeft gelijki ik probeer het en een glas versgeperst citroensap wil er zo in.

Toch zijn de wijnen van Dumnngin ultrarijp. Bij de Rosé Grande Reserve denk ik spontaan aan een Duitse pinot noir, al is de smaaksensatie total verschillend wegens de zuurgraad fan de champagne. Dal heeft veel te maken met de eigenzinnige aanpak van Gilles: so keest hij er regelmatig voor om de malolactische 0mzctting to blokkvron, waardoor het scherpe appelzuur in de champagne behouden blijft.

Voor velen is Dumangin een nobele onbekende, maar in het culinaire wereldje kem men hem. Z0 staat de brut op de kaart bij Gordon Ramsey. En toen Paul McCartney voor de derde keer in het huwelijksbootje staptje, liet hij de champagne van Dumangin schenken. De reden? Bruid Nancy Shevell wilde niet dat Cristal van Roederer geschonken zou worden… dat zou immers een heruitgave van Pauls huwelijk met Heather Mills betekend hebben!

Dan komt de kat op de koord. We proeven drie verschillende champagnes, elk van één druif. Ze dragen een naam die verwijst naar de geschiedenis van het domein. Samen heten ze Trio des Ancêtres. Ze worden verkocht in een houten champagne-emmer.

Achilles bestaat uit pinot meunier van Chigny-les-Roses en is Spectaculair kruidig met ook aroma’s van rozen. Beendroog en ultralang is hij m’n favoriet van de drie. Hypolyte bevat pinot noir van Rilly-la-Montagne en combineert fruit met een mooie balans. Het is de soepelste van de drie. Firmin is gemaakt van chardonnay en is kruidig met brood en rook, heeft een zeer íìjne maar persistente mousse en komt mineraler over dan de voorgaande.